موضوع آموزش پول به کودکان یکی از موضوعات مهمی است که کمتر به آن توجه شدهاست. اگر نگاهی به بخش هزینههای منزل بیندازیم متوجه مقدار هزینهای که بابت خواستههای بچهها صرف میکنیم خواهیم شد و این هزینهها نشان دهنده نقش بچهها در اقتصاد خانواده میباشد. آیا میتوان به وسیله آموزش سواد مالی به کودکان مقداری از این هزینهها را کاهش داد؟
نقش والدین در آموزش پول
در کلاسهای سواد مالی هنگام بحثهای کلاسی از صحبتهایی که بچهها در کلاس میکنند متوجه میشوم که برخی والدین اهمیتی به آموزش مفاهیم مرتبط با پول به بچهها نمیدهند و حتی فراموش کردهاند که به عنوان الگو برای فرزندان خود هستند. نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که عملکرد ما به عنوان والدین در ایجاد اولین طرحوارههای ذهنی آنها بسیار اثر گذار است، همچنین بچهها بسیاری از عادتها و رفتارهای مالی را از والدین خود میآموزند.
دانشآموزان در کلاس بسیار به عملکرد والدین خود در امور مالی اشاره میکنند و این نشاندهنده توجه آنها به نحوه رفتار و شیوه برخورد پدر و مادر خود با پول و مسائل مالی و اقتصادی میباشد. لازم است بدانیم آموزشهایی که ما بطور غیر مستقیم و ناخودآگاه به کودکان انتقال میدهیم در نحوهی رفتار آنها در آینده بسیار اثرگذار خواهد بود پس لازم است در عملکرد و رفتار خود دقت بیشتری داشته باشیم.
به نظر بسیاری از والدین ضرورتی وجود ندارد که در مورد پول با بچهها صحبت شود در صورتی که ما انسانها هر روز با پول سروکار داریم و مسائل اقتصادی جزو جدایی ناپذیر زندگی ماست، ولی متاسفانه نه در مدرسه و نه در منزل کسی در این رابطه آموزشی به ما نمیدهد و دانشی در رابط با آن نداریم
به راستی از چه سنی میتوان این آموزشها را به کودکان شروع کرد؟
از سنی که بچهها نسبت به پول کنجکاو میشوند میتوان آموزشهای مرتبط با سواد مالی و اقتصادی را برای آنها آغاز کرد. بطور کلی میتوان دستهبندی زیر را برای این آموزشها در نظر گرفت:
پنج تا هفت سالگی
آموزش مباحث سوادمالی برای کودکان هرچه زودتر و در سنین بایینتر آغاز گردد میتواند اثرات بلندمدتتری را در زندگی آنها داشته باشد. برای آموزش این مفاهیم والدین میتوانند هنگامیکه بچهها را با خود به فروشگاه میبرند و خرید میکنند در مورد پول و نحوه پرداخت آن با آنها صحبت کنند و در مورد خریدهای روزانه خود به آنها توضیح دهند و آنها را با ارزش پول آشنا کنند.
در این سن به منظور آموزش ارزش پول، دادن پول تو جیبی به آنها را میتوان آغاز کرد ولی چون آنها هنوز در ابتدای راه هستند و توانایی مدیریت پول را ندارند بهتر است در مورد کنترل پول و نحوه خرج کردن آن سختگیری نشود و تنها بر کار آنها نظارت کرد و راهنماییهای لازم را به آنها ارائه داد.
هفت تا ده سالگی
در این سن میتوان به بچهها به تعویق انداختن خواستهها را آموزش داد تحقیقات نشان میدهد کودکانی که میتوانند صبر کنند و خواستههای خود را به تعویق بیندازند در آینده موفقتر خواهند بود. به عنوان مثال برای آموزش این مفهوم میتوان به آنها کمک کرد که هدفی را برای خود تعیین و برای رسیدن به آن هدف برنامه ریزی و تا رسیدن به آن صبر کنند.
یازده تا چهارده سالگی
در این سن ممکن است بچهها تصور کنند که چون پدر و مادرشان سرکار میروند و حقوق میگیرند پس ثروتمند هستند و از اینکه والدین پول کافی به آنها اختصاص نمیدهند ناراحت میشوند. برای اینکه بتوان این باور را در بچهها اصلاح کرد میتوان در مورد هزینههای منزل به آنها اطلاعاتی داد. مثلا قبضهایی که باید پرداخت شود را به آنها نشان داد در این حین میتوان مسئولیتهایی را نیز به آنها سپرد. مانند پرداخت قبضها. در این میان پدر و مادر باید به این نکته توجه داشته باشند که در هنگام صحبت کردن با او در مورد هزینهها آرامش خود را حفظ کنند و نگاه مثبت داشته باشند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.