چگونه پسانداز کنیم؟
قبل از شروع صحبت کردن درباره راههای پسانداز کردن پول به این سوالات لطفا پاسخ دهید، آیا هدف شما این است که:
- به سرعت به اهداف مالی خود دست پیدا کنید؟
- در بودجهبندی دستتان باز باشد؟
- مجبور نشوید در شرایط اضطراری، از کسی قرض بگیرید؟
- سطح امنیت مالی را در زندگیتان بهبود ببخشید؟
- همه گزینههای بالا؟
قرار است در ادامه به بررسی 13 نکته برای صرفهجویی در هزینهها و پسانداز کردن بپردازیم.
بودجهبندی کنید.
بودجه، برنامه و طرح شما برای استفاده از پول است. بودجه را به عنوان یک نقشه در نظر بگیرید که شما را به اهداف مالیتان میرساند و شما واقعا به بودجهبندی احتیاج دارید.
چون نکته مهم این است که حتی اگر تکتک نکتههای این فهرست را انجام دهید، اما بودجه مشخص نداشته باشید، انگار خودتان را دست انداختهاید. همه پولهایی را که با برنامهریزی پسانداز کرده بودید، تصادفاً خرج میکنید. فقط چون نقشه مشخصی برای آنها نداشتید!
همه ما این را تجربه کردهایم تا وقتی پولی به دستمان میآید برای آن چون از قبل برنامهریزی نشده بوده، هر چیزی که رسید خرید میکنیم و بعد از چند روز پولی ته جیبمان نمیماند.
از شما میخواهم همین امروز بودجهبندی و برنامهریزی مالی کنید تا متوجه شوید از لحاظ مالی در چه نقطهای قرار دارید و هر ماه هم همین کار را تکرار کنید تا به جایی برسید که قصد رسیدن به آن را دارید.
با قرض و بدهی خداحافظی کنید.
رها شدن از چنگال بدهیها یکی از بهترین راهها برای پسانداز پول است. برای اینکه قرض و بدهی نداشته باشید ابتدا نباید دیگر قرض کنیم چون بدهی درآمد شما را میبلعد.
برای اینکه با این بدهیها خداحافظی کنید از روش گلوله برفی استفاده کنید، از کوچکترین بدهیها شروع کنید و کمکم سراغ بزرگترین بدهیها بروید تا همه آنها تمام شوند.
شاید در ابتدا این کار سخت باشد ولی بعد از اتمام بدهیها، میتوانید به پسانداز کردن درآمدتان بپردازید.
البته توجه داشته باشید منظورمان از قرض و بدهی، وامهایی که به قصد سرمایهگذاری و بزرگ کردن بیزینستان دریافت کردید نیست. منظور آن بدهیهایی هست که غیرضروری و در جهت رشد سرمایهتان نبوده است.
هدف پس انداز خود را مشخص کنید.
بهترین روش برای پسانداز کردن، تعیین هدف هست. هدف را باید به این طریق تعریف کنید که مبلغ مشخص پول را در زمان مشخص پس انداز کنید.
برای این کار میتوانید از ابزارهای مختلف برای رصد فرآیند چالش استفاده کنید. برای نمونه بخش باکس در اپ بلوبانک برای ذخیره و رصد میزان هدفتان میشود استفاده کرد.
یا از چالشهایی همچون چالش 100 پاکت استفاده کنید. در چالش 100 پاکت، شما به مدت 100 روز در هر پاکت مبلغی که برنامهریزی کردید را قرار میدهید. مثلا طی این چالش شما هر روز 100 هزار تومان را داخل پاکت قرار میدهید و آن را خرج نمیکنید.
بعد از 100 روز 10 میلیون تومان پول حاصل از پساندازتان دارید. البته با توجه به درآمدتان میتوانید مبالغ کمتر یا بیشتری را به صورت روزانه در این چالش پسانداز کنید.
قبل از شروع چالش، دلیل و هدف برای مبلغ پسانداز در نظر بگیرید تا در طی چالش خسته و ناامید نشوید.
از این تمپلیت هم میتوانید برای اینکه فرآیند پسانداز برایتان ملموستر باشد استفاده کنید تا مقدار پیشرفت را درک کنید.
دانلود فایل pdf چالش 100 روزه پسانداز
به طور خودکار پول پسانداز کنید .
که بخشی از حقوق خود را به طور مستقیم به حساب پساندازتان واریز شود. در این صورت دیگر حتی به پولی که پسانداز میکنید فکر نخواهید کرد و فقط آن را پسانداز میکنید.
این سرویس را بانکهای ایرانی هم دارند، برای مثال با دستور پرداخت دورهای بانک تجارت میتوانید خودکار مبلغ مشخصی را از حساب بانکیتان به حسابی که برای پسانداز در نظر گرفتید منتقل کنید.
در نئوبانکها هم این فرآیند وجود دارد مثل بلوبانک که به آن انتقال خودکار میگویند و در تاریخ مشخص میتوانید درخواست انتقال دورهای داشته باشید.
وقتی این پول دور از چشم و دسترس باشد، وسوسه کمتری هم برای خرج آن وجود دارد.
اگر هم میخواهید این مورد را واقعاً جدی پیاده کنید، یک حساب بانکی مجزا از حساب جاری خود باز کنید یا اینکه از برنامههای بانکی که به شما امکان پسانداز کردن را میدهد استفاده کنید.
برای نمونه در سرویس باکس بلوبانک که در حال حاضر زیرمجموعه بانک سامان میباشد، شما میتوانید مبلغی را جدا از حسابتان جاریتان پسانداز کنید.
این مبلغ را تا زمانی که آزاد نکنید، نه در موجودی پیامکهای کارتتان میآید و نه در خریدها قابل برداشت.
محصولات برند را نخرید.
این حقیقت را بدانید که بسیاری از برندهای مطرح دقیقاً شبیه برندهای عام و معمولی هستند، با این تفاوت که پول بیشتری برای بازاریابی خرج کردهاند و این به معنای این است که شما پول بیشتری را برای یک لوگوی باکلاس پرداخت خواهید کرد.
چند برند معمولی را برای خریدهای اساسی امتحان کنید و نتیجه را با قبل مقایسه کنید میتوانید با این اقلام شروع کنید: اقلام غذایی ضروری، وسایل نظافتی و محصولات کاغذی و یکبار مصرف.
اگر نتیجه خوبی گرفتید برای بقیه موارد هم اعمال کنید.
بعضی از حق اشتراکها را لغو کنید.
اگر میخواهید ماهانه در خرجهای خود صرفهجویی کنید، سرویسهایی که حق اشتراک در آنها دارید و ماهیانه باید هزینهای پرداخت شود ولی لغو آنها در زندگی شما خللی ایجاد نمیکند، لغو کنید.
مثلا اگر از چندین سرویس پخش فیلم و سریال حق اشتراک دارید، فقط یکی از سرویسهای پخشِ فیلم و سریال را انتخاب کنید و بقیه را تمدید نکنید.
آن دسته از حق اشتراکها یا عضویتها را لغو کنید که زندگی شما را تغییر نمیدهد و ترجیح میدهید پول آنها در جیب خودتان باقی بماند.
فراموش نکنید که خیلی از این صرفهجوییها موقت هستند تا وقتی که کمی پول پسانداز کنید.
شاید این سوال برای شما پیش آید که در چه سرویسهایی حق اشتراک و تمدید خودکار دارم، مثلا اشتراک فیلیمو، تمدید خودکار بسته اینترنت، برخی از برنامههای موبایل و… را میتوان نام برد.
اگر به دنبال لغو اشتراک در برنامههای اندرویدی هستید این راهنمای کافه بازار را مطالعه کنید.
هزینههای انرژی مصرفی خود را کاهش دهید.
با یک سری از تغییرات در خانه و زندگیتان میتوانید در مصرف انرژی صرفهجویی کنید و در قبالش هزینه کمتری را برای قبوض بپردازید.
مثلا درزگیری درب و پنجره برای جلوگیری از هدر رفت انرژی در زمستان یا تعویض لامپهای خانه با لامپهایی که انرژی کمتر و کارکرد بهتری دارند، یا تعمیر شیرآلاتی که خراب شدهاند با آب هدر میرود.
غذایتان را خودتان درست کنید.
احتمالا شما ویدئوهایی از این جنس در اینستاگرام دیدهاید که بلاگر آشپزی در حین پخت غذا در هر مرحله هزینه تهیه مواد اولیه برای پخت غذایی که در رستوران سرو میشود را محاسبه و آن را میپزد. درست است که هزینههای جانبی رستوران و سود آن در قیمت نهایی تاثیر دارد ولی برای شما که میخواهید پسانداز کنید پخت آن غذا در خانه میتواند مقرون بهصرفهتر باشد.
با پخت غذا در خانه هم از یک غذا سالم و خوشمزه لذت خواهید برد و هم برای رسیدن به هدف مالیتان پسانداز کردید.
همچنین اگر برایتان امکانپذیر است، غذایی که سرکار میل میکنید را در خانه تهیه کنید تا در هزینههایتان صرفهجویی شود.
یک ماهِ بدون هزینه را امتحان کنید.
اگر در حال تلاش برای پرداخت بدهیها یا پسانداز هستید، چالش “یک ماهِ بدون هزینه” تست کنید.
پیروی از یک بودجه نیاز محور و عاری از خرجهای الکی به مدت ۳۰ روز، میتواند باعث پسانداز مبالغی برای شما شود.
مفهوم “ماه بدون هزینه” نیز همین است، به خودتان قول دهید که برای یک ماه، از خرجهای غیرضروری دست بکشید. فقط باید در روز اول این چالش با خودتان اتمام حجت کنید که چه مواردی برای من جزو “نیاز محور” محسوب میشود و چه مواردی را میتوانم چشمپوشی کنم و نخرم.
کافیشاپ نروید.
اینقدر این نکته گوشزد شده است که باعث میشود بعضیها با شنیدنش سرشان را به سمت دیگری بچرخانند، اما اگر عادت دارید به کافیشاپ بروید میتوانید خودتان نقش باریستا را به عهده بگیرید و صرفهجوییهای بزرگی داشته باشید.
از پول نقد در خرید استفاده کنید.
برای یک هفته در خریدهایی که میخواهید انجام دهید از پول نقد به جای کارت بانکی استفاده کنید.
وقتی از پول نقد استفاده میکنید، مراکز درد در مغز خود را فعال میکنید و با هر خرید، درد بیشتری را تجربه میکنید. به زبان ساده، پرداخت پول نقد باعث میشود از دست رفتن پول را تجربه کنید و این به شما کمک میکند کمتر خرج کنید که این خود به معنای پسانداز بیشتر است.
از مراکز خرید دوری کنید.
موقع یاد گرفتن راههای پسانداز کردن، حتی به قرار گرفتن در محیطهای وسوسهکننده هم فکر نکنید.
همه ما مغازهها، پاساژها و مراکز خریدی میشناسیم که گشتوگذار در آنها هم حتی حالمان را خوب میکند. البته احتمال اینکه محصولی را ببینیم و دلمان بخواهد بخریم هم وجود دارد.
این مراکز خرید را فراموش کنید و بجای آن زمان را صرف کار دیگری که برای شما جذاب و جالب هست صرف کنید.
قدرت “نه” گفتن را یاد بگیرید.
ما در دنیایی مملو از رضایتهای آنی زندگی میکنیم. از رستوران مورد علاقهمان در کمتر از یک ساعت غذا میگیریم.
فقط کافیست یک دکمه را فشار دهید تا سریالی که میخواهید غرق آن شوید، پخش شود.
تبلیغات شبکههای اجتماعی به شما میگویند که فلان را احتیاج دارید و با یک کلیک، آن را سفارش میدهید و درب خانهتان تحویل میگیرید. ما فقط چند کلیک با رضایتهای تقریباً آنی برای ارضای تمایلات خود در هر زمینهای نیاز داریم.
اما اگر از کلمه «نه» یا در بعضی موارد از کلمه «الان نه» استفاده کنید تا برخی از این رضایتها را به تعویق بیندازید، پول زیادی پسانداز خواهید کرد، عادتهای بهتری در زمینه پول خرج کردن خواهید ساخت و در کل رضایت بیشتری را تجربه خواهید کرد.
این نکته هم صرفهجویی مالی در پی خواهد داشت و هم سلامت روانی و احساسی بیشتر.
پسانداز با بودجهبندی شروع میشود.
مبدا، مقصد و مسیرِ پسانداز کردن پول به بودجه شما ربط دارد. پس همین حالا بودجهبندی کنید.
همه درآمد و هزینههای خود را فهرست کنید، سپس این نکاتی که گفته شد را پیاده نمایید و همه آن پولی را که با این نکتهها پسانداز میکنید، در بودجه خود لحاظ کنید!
دیدگاهتان را بنویسید