چگونه عادت مالی مناسب را در فرزندم بوجود بیاورم؟
ایجاد عادت مالی از زمان کودکی اهمیت بسیار زیادی دارد. اگرنگاهی به عادتهای روزانه خود بیندازیم میبینیم بسیاری از آنها در زمان کودکی شکل گرفتهاند، عادت مالی هم از این امر مستثنی نیستند. ما بسیاری از عادتها و باورها را از والدین خود به ارث بردهایم و شخصیت مالی اکنون ما تحت تاثیر صحبتها و عملکرد آنها بوده است در واقع آنها اولین الگوی ما در زندگی بودهاند. پس اگر بخواهیم در فرزند خود عادات مالی خوبی را ایجاد کنیم باید ابتدا به نقش خود در زندگی آنها توجه داشته باشیم، همچنین اینکه مباحثی مانند مسئولیت پذیری مالی، پس انداز، مدیریت پول و مهارت های مالی دیگر در مدارس به بچهها آموزش داده نمیشود و نبود این آموزشها مقداری مسئولیت ما را به عنوان والدین سنگینتر میکند. در این مقاله به نکات اساسی و راهکارهای مهم آموزش عادت مالی و مسئولیت پذیری مالی به کودکان میپردازیم.
با بچهها در رابطه با ارزش کارکردن صحبت کنید
برای ایجاد عادت مالی در بچهها باید ارزش کار کردن را به آنها آموزش داد برای این منظور می توان آنها را در کارهای منزل مشارکت داد، هنگامی که کودکان در کارهای خانه کمک میکنند به طور غیر مستقیم مهارتهای مختلفی مانند مسئولیت پذیری، کارگروهی، اعتماد به نفس و همکاری را آموزش میبینند و با این روش به آنها کمک میکنید که بتوانند برای انجام کارها برنامهریزی داشته باشند، خود را به عنوان عضوی از یک تیم بدانند و برای رسیدن به نتیجه مطلوب تلاش کنند، با این روش عادت مالی درست را در آنها پرورش میدهید.
برای آموزش ارزش کار هنگامی که با بچهها بیرون میروید در مورد مشاغل مختلف صحبت کنید و اثرات هر کار را بر زندگی دیگران و جامعه بگویید.
مثلا در مورد شغل رفتگر صحبت کنید و در رابطه با ارزشی که کار این رفتگر دارد حرف بزنید. از فرزند خود بخواهید یک روز را تصور کند که رفتگری نباشد شهر ما بدون وجود آنها چه شکلی خواهد بود؟
به بچه ها کمک کنید که استعداد خود را کشف و در مسیر این استعداد رشد کنند.
روحیه همکاری و کار تیمی را در بچهها پرورش دهید
روحیه همکاری و کار تیمی یکی دیگر ازمهارتهایی است که برای داشتن عادت مالی خوب لازم است. یکی از مهارتهای مورد نیاز در قرن21 مهارت کارتیمی است برای پرورش این مهارت در منزل باید بچه ها را در کارها مشارکت دهیم و در این حین به هدف خود در این کار توجه داشته باشیم گاهی ممکن است کاری که به کودک میدهیم از توان او خارج باشد و این موجب بیزاری او از مسئولیت پذیری شود. برای تقویت روحیه همکاری باید بچهها را تشویق کرد حتی اگر کار را بطور کامل و طبق معیارهای ما انجام نداده باشند.
به بچهها پول توجیبی پرداخت کنید
برای ایجاد عادت مالی خوب در بچهها باید برای آنها امکان سعی و خطا بوجود آورد. برای این منظور بعضی از والدین به فرزند خود هر موقع که پولی می خواهند پرداخت میکنند اینگونه پول دادن آموزش خاصی برای بچهها نخواهد داشت اگر میخواهیم مفاهیم مالی را به فرزند خود آموزش دهیم و در آنها عادت مالی را پرورش دهیم باید برای پرداخت پول توجیبی قانون داشته باشیم و طبق برنامه پرداخت کنیم. گاهی والدینی را میبینیم که پول توجیبی را در مقابل کار منزل پرداخت میکنند که این روش باعث می شود بچهها فقط هنگامی در منزل کار انجام دهند که پول بگیرند و درغیر این صورت از کار کردن فرار می کنند بچه ها باید بدانند که بعضی از کارهای منزل جزو وظایف آنهاست وقرار نیست در مقابل آنها پولی دریافت کنند.
ارزش پول را به کودکان آموزش دهید
عادت مالی درست با دانستن ارزش پول همراه است برای آموزش ارزش پول باید دانست که بچههایی که در سنین پایین هستند تصوری از ارتباط کار و پول ندارند آنها تصورمیکنند پدر و مادر برای بدست آوردن پول لازم است که در صف دستگاه خود پرداز بایستند و از دستگاه پول دریافت کنند. برای اصلاح این تصور لازم است که با بچهها در رابطه با کار خود صحبت کنید به آنها بگویید که در محل کار چه کارهایی باید انجام دهید اگر برای شما مقدور است او را با خود به محل کار ببرید تا از نزدیک با محیط کار آشنا شود برای او توضیح دهید که در مقابل انجام این کارها پول بدست میآورید و از این پول برای کارهای مختلف مثل خرید وسایل منزل پس انداز، کمک به نیازمندان استفاده میکنید.
بچهها را با هزینهها آشنا کنید
برای ایجاد عادت مالی درست در بچهها باید آنها را با هزینهها آشنا کرد برای این منظور وقتی به کودک پول توجیبی میدهید از او بخواهید برای این پول برنامهریزی داشته باشد و برای خرید خواستهها از آن استفاده کند. خواستهها یعنی چیزهایی که ما دوست داریم داشته باشیم ولی نداشتن آنها به روند زندگی ما لطمهای وارد نمیکند. به عنوان مثال بچهای که میخواهد بازی بگیرد باید بداند که برای خرید این بازی باید از پول توجیبی خود پول را بپردازد وقرار نیست پدر و مادر پول این خواستهها را بدهند در این موارد بچهها حساب شدهتر خرج میکنند و قدر آن وسیله را بیشتر میدانند.
کودکان را با خرید درست آشنا کنید
عادت مالی دیگری که باید در کودکان ایجاد شود درست خرید کردن است. قبل از رفتن به خرید از فرزندتان بخواهید لیستی تهیه کند، مواردی که میخواهید خرید کنید را در لیست بنویسد و اولویت گذاری کند در فروشگاه هنگام خرید از بچه بخواهید کالاها و قیمت آنها را با هم مقایسه کند و ببیند کدام کالا ارزش بیشتری برای خرید و پرداخت پول دارد. همچنین در هنگام خرید با فروشنده در رابطه با قیمت مذاکره و چانه زنی انجام دهید تا کودک بطور غیر مستقیم مذاکره کردن و چانی زنی را یاد بگیرد.
پس انداز کردن را به کودک خود آموزش دهید
پس انداز کردن عادت مالی بعدی است. این عادت مثل مسواک زدن عادتی است که باید از کودکی به بچهها آموزش داده شود. برای این منظور بچهها را تشویق کنید مقداری از پول توجیبی خود را هر ماه پس انداز کنند برای این کار میتوانید برای آنها قلکی تهیه کنید تا بتوانند هر ماه که پول توجیبی می گیرند مقداری از آن را کنار بگذارند.
برای بچه ها مفهوم ضرب المثل قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود را توضیح دهید و به آنها کمک کنید که این ضرب المثل را در زندگی خود بکار گیرند.
با آموزش این موارد می توانید عادت مالی خوبی در بچه ها ایجاد کنید ولی در این فرایند به یاد داشته باشید که پول برای بچه ها به بت تبدیل نشود، آنها باید بدانند که پول تنها، وسیله ای است که به ما کمک میکند زندگی پر معنا تر و با کیفیتتری داشته باشیم.
برای اینکه بچه ها را با عادت مالی درست آشنا کنید می توانید در دوره سواد مالی آنها را ثبت نام و به آنها کمک کنید در کنار آموزشهای شما هر چه زودتر این عادت را در خود ایجاد کنند.
دیدگاهتان را بنویسید