۶ نکته برای آموزش سواد مالی به کودکان
آموزش سواد مالی به کودکان موضوع مهمی است که باید به آن توجه ویژه داشت. شاید گاهی با خود فکر کنیم که در میان آموزشهایی که هر روز برای کودکان گذاشته میشود آموزش سواد مالی چه جایگاهی دارد؟ با توجه به اینکه هر روز ما با منابع محدود و تصمیم گیریهای پیچیده مواجه هستیم لازم است که سواد مالی خود را ارتقا دهیم تا بتوانیم تصمیمهای بهتری بگیریم نکتهای که باید به آن توجه داشته باشیم آموزش مدیریت مالی به کودکان امری ضروری برای موفقیت آنان در آینده است.
در دنیای پیشرفته امروز که نیاز به آموزش سواد مالی به کودکان بیش از پبش است صحبت کردن درباره ی پول آسان نیست. سواد مالی که گاهی به عنوان هوش مالی شناخته می شود شامل دانش و مهارت هایی است که همه کودکان باید از آن مطلع شوند تا بتوانند با استفاده از آن تصمیمات مالی آگاهانه ای را بگیرند.
به عنوان کسی که در حوزه آموزش سواد مالی به کودکان سالها کار میکند و کتاب سواد مالی برای کودکان را برای راهنمایی والدین نوشتهام . معتقد هستم که بچهها باید از سنین پایین دانش و مهارتهای مربوط به هوش و سواد مالی را آموزش ببینند. آموزش هوش مالی از سنین پایین ، به کودکان کمک می کند که در آینده هدفمندتر زندگی کنند، در برخورد با مسائل ذهن آماده تری را داشته باشند. در ادامه با تعدادی از نکات آموزشی سواد مالی آشنا خواهیم شد:
۱- آموزش ارزش پول به کودک
چگونه به فرزند خود ارزش پول را آموزش دهیم ؟ این سوالی است که ذهن اغلب والدین را درگیر خود کرده است. برای شروع آموزش سواد مالی به کودکان میتوان به عنوان هدیه برای روز تولد فرزند خود قلکی را تهیه و گام اول آموزش سواد مالی را آغاز کرد. ممکن است در ابتدا کودک از دیدن هدیه خوشحال نشود اما باید از فرصت استفاده کرد و با آنها درباره ی پول و مزایای پس انداز کردن پول صحبت شود و به آنها آموزش داد که پولهای خود را پس انداز کنند. برخی از بچه ها که ولخرج هستند و تمایلی به پس انداز کردن ندارند ممکن است در مقابل این درخواست مقاومت کنند ولی والدین با گذاشتن مشوقهایی می توانند کم کم عادت پس انداز را در آنها ایجاد کنند.
۲- آموزش بدست آوردن پول
در آموزش سواد مالی به کودکان آموزش کار کردن و کسب درآمد یکی از مواردی است که به آن توجه شده ست. در دنیای امروزی کودکان درک درستی از پول ندارند و تصور می کنند برای بدست آوردن پول تنها کافی است در صف بانک بایستیم ، آنها نمی دانند که برای دستیابی به پول باید کار کرد و زحمت کشید. برای آموزش این مفهوم به عنوان والدین آنها موظف هستیم تا آنها را با نحوه ی به دست آوردن پول که یکی از گامهای مهم در هوش مالیست آشنا سازیم و البته این آموزش نیز مانند آموزشهای دیگر نیازمند توجه و زمان میباشد و نباید سرسری از آن گذشت.
۳- در میان گذاشتن مخارج منزل با فرزند
در آموزش سواد مالی به کودکان این سوال برای والدین پیش می آید و آنها را دچار نگرانی میکند که آیا مخارج منزل را باید با فرزند در میان گذاشت؟ گاهی والدین نگران این موضوع هستند که اگر مخارج منزل را با فرزند درمیان بگذارند فرزند دچار استرس شود. گام بعدی در آموزش هوش مالی به کودکان آموزش نحوه خرج کردن میباشد. ما به عنوان والدین وظیفه داریم به کودکان درباره ی مدیریت پول آموزش دهیم برای این منظور می توانیم آموخته های خود و باورهایمان را با انها به اشتراک بگذاریم مشکلی که وجود دارد این است که اگر اطلاعات کافی نداشته باشیم یا نتوانیم آنها را به درستی انتقال دهیم ، در آخر ممکن است کودکان دچار سردرگمی شوند یا برخلاف چیزی که انتظار داشته ایم عمل کنند. در بیشتر اوقات کودکان از رفتار ها و استایل زندگی والدینشان الگو برداری میکنند.چیزی که والدین باید بدانند و به آن توجه کنند این است که حتما لازم نیست در سواد مالی تخصص داشته باشند تا بتوانند آنرا به کودکانشان آموزش دهند، تنها لازم است به درستی و به جا عمل کنند.
۴- آموزش مرحله به مرحله مدیریت مالی
از آنجایی که آموزش سواد مالی به کودکان به اندازه ی بازی های رایانه ای برای آنها هیجان انگیز نیست، ممکن است خیلی زود احساس کسلی یا خستگی کنند والدین برای این منظور می توانند این مباحث را به صورت مرحله ای آموزش دهند. جهت انجام این کار میتوان آنها را رفته رفته با موضوع و نوع بحث آشنا کرد و در طول مسیر،قدم به قدم به آنها مسائل سخت تر را آموزش داد مداومت داشتن و ناامید نشدن یکی از مهمترین نکاتی است که والدین باید در طول این مسیر به آن توجه داشته باشند و از آن تبعیت کنند.
۵- همراهی کردن کودک در آموزش سواد مالی به کودکان
در هنگام آموزش سواد مالی باید توجه داشت که این آموزشها را والدین باید بدانند که اگر به فرزندانشان آموزش های لازم را یاد ندهند،ممکن است فرزندانشان اطلاعات مختلف را از طریق منابع گوناگون به دست آورند و اگر این اطلاعات نادرست باشند از همان پایه و اساس دچار مشکل خواهند شد و چه بسا آینده ی کاریشان نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
۶- مشارکت دادن فرزند در مسائل مالی خانواده
بعضی از والدین گمان میکنند که درگیر کردن کودک در امور مالی خیلی زود است. در صورتی که درگیر کردن کودکان در هنگام خرید از فروشگاه ها و نشان دادن تفاوت قیمت ها به آنها کمک می کند تا در آینده بهتر بتوانند مسائل مالی را کنترل کنند.به کودکانتان یاد دهید که قیمت پایین لزوما به معنی کیفیت پایین نیست و آنها میتوانند با مقایسه ی قیمت ها پول بیشتری پس انداز کنند.
به خاطر داشته باشید که برای آموزش سواد مالی به کودکان از سن ۳ سالگی کم کم می توانید آموزشها را شروع کنید. کودکان میتوانند به راحتی از رفتار اطرافیانشان تقلید کنند پس چه بهتر که عادتهای مالی خود را مورد بازنگری قرار دهیم و فرزندان را در امور مالی خانواده دخالت دهیم تا از سنین پایین نحوه ی درست کنترل امور مالی را یاد بگیرند و به رفتار های درست عادت کنند.
دیدگاهتان را بنویسید