مهارتهای قرن 21 ام
در این نوشته به تاریخچه و تشریح مدل مهارتهای قرن 21ام که توسط مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۵ منتشر شد میپردازیم و ضمن معرفی این مهارتها، توضیحاتی در مورد اهمیت هر یک از آنها ارائه می کنیم.
مهارتهای قرن 21 توسط چه کسی معرفی شده؟
مجمع جهانی اقتصاد در سال ۲۰۱۵ گزارشی را تحت عنوان چشم انداز جدید آموزش – رهاسازی ظرفیتهای تکنولوژی، منتشر کرد.
این گزارش که با مشارکت میان مجمع و شرکت مشاوره مدیریتی بوستون (بی سی جی) تهیه شده است مهارتهای ۱۶ گانهای را معرفی کرده که هر فردی برای موفقیت در زندگی و شغل در قرن ۲۱ ام باید به آنها تسلط داشته باشد.
اینها مهارتهایی هستند که شکاف میان مهارتهایی که دانش آموزان در مدارس میآموزند و مهارتهایی که آنها برای زندگی در دنیای پیچیده قرن ۲۱ ام نیاز دارند را پر میکنند.
این مدل به عنوان مبنایی برای آموزش موثر دانشآموزان با هدف توانمندسازی برای بر عهده گرفتن نقشهای شغلی که در آینده در انتظار آنهاست، معرفی میگردد.
این مهارتهای ۱۶ گانه حاصل مطالعات گسترده در میان حدود ۱۰۰ کشور بوده است. این مطالعات نشان داده دانشآموزان در بسیاری از کشورها آموزشهای مورد نیاز برای تقویت این مهارت ها را دریافت نمیکنند و بدین ترتیب شانس کمتری در موفقیتهای شغلی در آینده خواهند داشت.
در پاسخ به این نیاز تکنولوژی راهکارهای متنوعی را برای تقویت این مهارتها در اختیار گذاشته است. در این گزارش نویسندگان شرایط رسیدن به بالاترین ظرفیت استفاده از تکنولوژی را وقتی مهیا میدانند که در یک سیستم آموزشی ادغام شود.
به عنوان مثال در یک کلاس درس تکنولوژیهای آموزشی بایستی در یک حلقه ادغام شوند که شامل:
ارائه آموزش، ارزیابی مستمر، مداخلات و پیگیری مناسب نتایج و یادگیری انجام شده هستند.در این گزارش مجموعهای از منابع و ابزارهای آموزشی و سازمانی که میتوانند باعث تقویت سیستم آموزشی و پشتیبانی حلقه بسته شوند معرفی شدهاند.
۱۶ مهارتی که در گزارش مجمع جهانی اقتصاد به عنوان مهارتهای ضروری زندگی در قرن ۲۱ ام برشمرده میشوند، در سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
۱. سوادهای بنیادی
سوادهای بنیادی نشان میدهند که دانشآموز چگونه مهارتهایش را در کارهای روزمره به کار میگیرد. این مهارتها به عنوان زیربنایی استفاده میشوند که دانشآموزان برای ساختن دیگر مهارتهای پیچیدهتر ولی به همان اندازه مهم، یعنی شایستگیها و خصوصیات شخصیتی، از آن استفاده کنند.
اگرچه در کشور ما نسبت به سواد خواندن و نوشتن، سواد ریاضی و سواد علمی توجه نسبتا کافی وجود دارد، ولی از لحاظ سایر سوادهای بنیادی، از جمله سواد فناوری اطلاعات، سواد مالی و سواد فرهنگی و شهروندی توجه کافی صورت نگرفته است.
۲. شایستگیها
این دسته از مهارتها توضیح میدهند که چگونه دانشآموز با چالشهای پیچیده مواجه میشود.
به عنوان مثال، تفکر انتقادی توانایی شناخت، تحلیل و ارزیابی موقعیتها، ایدهها و اطلاعات برای پیدا کردن پاسخهایی برای مشکلات است.
خلاقیت توانایی تصور و ابداع راه های جدید برای حل کردن مشکلات، پاسخ دادن به سوالات یا اظهار معنا از طریق به کارگیری، ترکیب یا استفاده متفاوت از دانش است.
ارتباطات و تشریک مساعی کار کردن در هماهنگی با دیگران برای انتقال اطلاعات یا حل مسائل به صورت مشترک است.
شایستگیهایی مانند مواردی که گفته شد برای نیروی کار قرن ۲۱ ام که تونایی ارزیابی منتقدانه و انتقال دانش مانند کار کردن با یک تیم ضروری هستند.
۳. خصوصیات شخصی
خصوصیات یا کیفیتهای شخصی مهارتهایی هستند که اشاره میکنند به اینکه چطور دانشآموزان بایستی با محیط در حال تغییرشان مواجه شوند.
در بازارهایی که با سرعت در حال تغییر هستند خصوصیات شخصی مانند تداوم و انطباقپذیری زیربنای انعطافپذیریهای بیشتر و موفقیت در مقابل موانع خواهند بود.
کنجکاوی و ابتکار به عنوان نقطه شروع کشف مفاهیم و ایدههای جدید عمل میکنند.
رهبری و آگاهی اجتماعی-فرهنگی، تعاملات سازنده با دیگران با روش های مناسب از لحاظ اجتماعی، اخلاقی و فرهنگی را در بر میگیرد.
15مهارت قرن 21 ام:
- سواد: توانایی خواندن ، فهمیدن و استفاده از زبان نوشتار
- شمردن: توانایی استفاده از اعدا و دیگر نشانه ها برای فهم و و بیان روابط کمی
- سواد علمی: توانایی استفاده از دانش و اصول علمی برای فهم محیط و آزمودن فرضیه ها
- سواد مالی: توانایی فهم و به کارگیری مفاهیم و جنبه های عددی مسائل مالی در عمل
- سواد فرهنگی و شهروندی: توانایی فهم، قدردانی،تحلیل و به کارگیری علوم انسانی
- تفکر انتقادی/حل مساله: توانایی شناخت، تحلیل و ارزیابی موقعیت ها، ایده ها و اطلاعات برای پیدا کردن پاسخ هایی برای مشکلات است.
- خلاقیت: توانایی تصور و ابداع راه های جدید برای حل کردن مشکلات، پاسخ دادن به سوالات یا اظهار معنا از طریق به کارگیری، ترکیب یا استفاده متفاوت از دانش است.
- ارتباطات: توانایی گوش کردن، فهمیدن، انتقال دادن و زمینه سازی اطلاعات از طریق روش های کلامی، غیرکلامی، بصری و نوشتاری است.
- همکاری: توانایی کار کردن در یک تیم برای یک هدف مشترک است که شامل توانایی پیشگیری و مدیریت تعارضات است.
- کنجکاوی: توانایی و اشتیاق پرسیدن سوالات و نشان دادن ذهن باز و کنجکاوی است.
- ابتکار: توانایی و اشتیاق به بر عهده گرفتن یک وظیف یا هدف جدید است.
- دوام و ثبات: توانایی نگه داشتن علاقه و تلاش برای استقامت برای تکمیل یک وظیفه یا هدف است.
- انطباق پذیری: توانایی تغییر برنامه ها،روش ها و نظرات و یا اهداف صورت دسترسی به اطلاعات جدید است.
- رهبری: توانایی راهبری، هدایت و انگیزش موثر دیگران برای انجام اهداف مشترک است.
- آگاهی اجتماعی فرهنگی: توانایی تعامل با دیگر مردم درچارچوب یک روش مناسب اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی است.
چرا دانش آموزان باید به مهارتهای قرن ۲۱ ام تسلط داشته باشند؟
موقعیتهای شغلی در دنیای جدید به افرادی نیاز دارند که بتوانند به طور موثر با دیگران همکاری کنند، ارتباطات موثر برقرار کنند و بتوانند مسائلی که با آنها مواجه می شوند را حل کنند.
این مهارتها عموما از طریق آموزش اجتماعی – احساسی (SEL) توسعه می یابد.
با ترکیب این مهارتها با مهارتهای سنتی، این شایستگیهای اجتماعی و احساسی دانشآموزان را برای موفقیت در اقتصاد دیجیتال در حال تکاملی که پیش رو داریم مجهز میکند.
دیدگاهتان را بنویسید